image

UNICEF

Nacionalni ambasador UNICEF-a

image

UNICEF

Aleksandar Đorđević je postao ambasador UNICEF-a februara 2005. godine. Iste godine, 3. jula, organizovao je svoju oproštajnu utakmicu u Beogradu, a sav prihod je poklonio UNICEF-u Srbija, što je omogućilo da 54 osnovne škole u Srbiji sprovedu program “Škola bez nasilja”. O toj svojoj ulozi kaže:

„Ponosan sam što sam ambasador UNICEF-a i mislim da je to moj mali doprinos celoj priči. Jer i ako u jedan mali broj te dece usadimo prave vrednosti koje UNICEF zagovara, edukuje ih i daje im šansu za bolje odrastanje, postajaće kvalitetni mladi ljudi, svojih porodica ali i društva u celini. Moramo mnogo više da se bavimo decom, da im šaljemo prave poruke. Deca ne čitaju novine, ali sva imaju mobilne telefone gde vide razne stvari...“

image

Kao ambasador UNICEF-a Aleksandar Đorđević promoviše fer-plej u sportu i životu, značaj timskog rada, učenja kroz pobede i poraze. Aktivno promoviše i prevenciju nasilja kroz globalnu kampanju UNICEF-a, a pojavljuje se u spotu „Zaustavimo nasilje“.

Duže od decenije aktivno podržava sve akcije UNICEF-a i daje veliki doprinos u poboljšanju položaja dece u Srbiji. Kroz razgovore sa decom, nastavnicima, predstavnicima ministarstava i lokalne samouprave, kao i sa donatorima UNICEF-a, ukazuje na značaj borbe za ostvarenje dečijih prava.

image

„Trudim se da podržim sve akcije UNICEF-a, koliko je to u mojoj moći. UNICEF ima važnu ulogu kako u Srbiji tako i svuda u svetu i zato sam ja tu, da sve to podržim koliko mogu i podržavaću celog života. Lično mi dosta znači što sam u situaciji da mogu da pomognem i što znam koliko je dobrih stvari urađeno kroz program Škola bez nasilja čiji sam promoter, kao i kroz druge programe koje UNICEF sprovodi u Srbiji. Srećan sam kada mogu da posetim neku školu, razgovaram s decom, s nastavnicima, roditeljima, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava, donatorima koji nam omogućavaju da radimo. Svi zajedno, udruženi, možemo da stvorimo bolje uslove za našu decu. Jedino tako, kao dobro organizovan tim koji je posvećen današnjoj generaciji dece i mladih a time i budućnosti našeg društva.“